Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

"Πίτα του Ηπειρώτη 2014": μήνυμα ανάτασης, κάλεσμα έγερσης για τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες

"Ο Ηπειρωτισμός ξεχώριζε πάντοτε, γιατί έβρισκε πάντα τον ένα, τον αναντικατάστατο ρόλο που δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή: Τον αγώνα για λευτεριά, για πρόοδο της κοινωνίας για προκοπή του λαού. Από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας της Ηπείρου ακούγεται στους αιώνες το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την υποτέλεια, την αδράνεια, την παραίτηση. Mπροστά στις δυσκολίες που συναντάμε, πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιστούμε, να τραβήξουμε καταπάνω τους, να γκρεμίσουμε τα χαλάσματα που μας άφησαν και να τα ξεπεράσουμε." 


Έτσι ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Οικονόμου, πέμποντας ανάγλυφα το εγερτήριο μήνυμα της "ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2014", την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Λίγο νωρίτερα είχε στιγματίσει ως απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη την παντελή έλλειψη στήριξης από μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εκεί από όπου απουσίασε το Υπουργείο Πολιτισμού, όμως, ήταν οι χιλιάδες θεατές, οι χιλιάδες χορευτές, οι εκατοντάδες μουσικοί και χορωδοί, πλημμυρίζοντας το χώρο με τη λάμψη και την ομορφιά της πολιτιστικής ανάτασης και της συλλογικής δημιουργίας. Η Ήπειρος του Πολιτισμού, της Νεολαίας και της Αλληλεγγύης ήταν εκεί! Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται, που ανταμώνουν και δημιουργούν με τον ανθό της Παράδοσης και της Νεολαίας.

Ήταν όλοι εκεί, ανταποκρινόμενοι στο ετήσιο κάλεσμα του κορυφαίου φορέα της Ηπειρώτικης αποδημίας. Διατρανώνοντας την ικανότητα και τη δύναμη των Ηπειρωτών να απευθύνουν μηνύματα πολιτιστικής αντίστασης, με τέτοιες γιορτές ανάτασης και έγερσης ακόμη και σε τόσο δύσκολους καιρούς. Σε τέτοιους καιρούς η Π.Σ.Ε. επέλεξε να αφιερώσει την εκδήλωση στους ξενιτεμένους Ηπειρώτες σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο. Μια άγρα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της ξενιτιάς ερμηνεύθηκαν άξια από τις κομπανίες των Ηλία Πλαστήρα, Θοδωρή Γεωργόπουλου, Λευτέρη Γκιώκα, Τάσου Μαγκλάρα, Θωμά Λώλη και τους "Λαλητάδες". Γλυκόλαλες και πολύφωνες φωνές έσμιξαν στη μεγάλη εκδήλωση: η Παραδοσιακή Χορωδία και το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Π.Σ.Ε., το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία", το "Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου (Β. Κώτσου)", το πολυφωνικό συγκρότημα "Τ' Αϊταίρια". Την εκδήλωση παρουσίασαν η ηθοποιός Παρασκευή Κατσάνη και ο σκηνοθέτης της εκδήλωσης Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε.
Ξεχωριστή στιγμή, οι "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ" που φέτος ήταν αφιερωμένες στις γέφυρες που ενώνουν τους Ηπειρώτες με τους Θράκες. Οι Θρακιώτες χορευτές της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδας, με τη συνοδεία των εξαίρετων μουσικών Δ. Αρβανίτη, Σ. Ιντζούδη, Μ. Κούτρα και το τραγούδι του Βαγγέλη Δημούδη πλημμύρισαν το Στάδιο με την εγερτήρια ένταση και τον απαράμιλλο παλμό των Θρακιώτικων χορών.


Την κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης, την κοπή της Πίτας, ευλόγησε ο Ηπειρώτης στην καταγωγή, σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος.

Στο κάλεσμα της Π.Σ.Ε. ανταποκρίθηκαν πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και πνευματικού κόσμου καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την Ήπειρο σε κορυφαίο θεσμικά επίπεδο εκπροσώπησαν από την κυβέρνηση ο Υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας και από την Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Βορειοηπειρώτης Άλκης Πούλης.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν από την Π.Σ.Ε. το Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και ΝΑ Πίνδου, η Ένωση Βασιλικιωτών Πωγωνίου "Η Υπαπαντή" και η ΕΡΑ Ιωαννίνων για την προσφορά και το έργο τους.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η Πανηπειρωτική διοργάνωσε με επιτυχία εθελοντική αιμοδοσία, σε μια χειρονομία έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η Π.Σ.Ε. απευθύνει ευχαριστίες σε όσους στήριξαν τη φετινή διοργάνωση - τους χορηγούς WIND, Εκπαιδευτήρια Γείτονα, Ελληνικά Ταχυδρομεία, «Νερό Ζαγόρι». Η Π.Σ.Ε. ευχαριστεί το σύνολο των συντελεστών του καλλιτεχνικού προγράμματος που συμμετείχαν όλοι τους αφιλοκερδώς. Ευχαριστεί τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΑ Ιωαννίνων και της ΕΡΤ που προσέφεραν τη ζωντανή ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση της εκδήλωσης και συνέβαλαν στην κινηματογράφησή της μαζί με την "ΑΠΕΙΡΟΣ - Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού", εθελοντές κινηματογραφιστές και τοπικά κανάλια της Ηπείρου που προσέφεραν στην οπτικοακουστική προβολή και κάλυψη.

"Οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο" ήταν φέτος ο τίτλος της "Πίτας του Ηπειρώτη". Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, τα συστατικά της μέρη, η πολυπληθής ανταπόκριση των αποδήμων Ηπειρωτών και των φίλων τη Ηπείρου ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση της μοναδικής ικανότητας της Πανηπειρωτικής να διοργανώνει τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις σε τόσο δύσκολους καιρούς, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για μια ακόμα πιο γόνιμη και καρποφόρα συνέχεια.

Με την "Πίτα του Ηπειρώτη 2014" η Πανηπειρωτική απεύθυνε με τον καλύτερο τρόπο ένα πολύτιμο μήνυμα ανάτασης, ένα κάλεσμα έγερσης σε όλους τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες σε όλο τον κόσμο:

Όλοι μαζί, όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο, κτίζουμε την ελπίδα στους πιο δύσκολους καιρούς με τον αγώνα, τη δημιουργία, την αλληλεγγύη, τη νεολαία, τον Πολιτισμό. Με τον αδάμαστο και ακαταπόνητο, τον τόσο γενναιόδωρο και όμορφο, Ηπειρώτικο τρόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...