Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

O Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας για τους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Δημοτικού κινηματογραφικού θεάτρου ''Μελίνα Μερκούρη'' στην Άνω Γλυφάδα, τη Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014, από πολίτες που απήλαυσαν μια υψηλής ποιότητας πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας ''Η Πίνδος''.


Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί η μοναδική προσφορά των Ηπειρωτών Ευεργετών στη χώρας μας.


Ο Πρόεδρος Ηπειρωτών Γλυφάδας Γρηγόρης Ζιάκας, στον σύντομο χαιρετισμό-ομιλία του εξήρε το έργο των ευεργετών με καταγωγή προερχόμενη από την Ήπειρο, στη στήριξη και την ανάπτυξη της χώρας και τόνισε, μεταξύ άλλων: ''Οι εθνικοί ευεργέτες με τις δωρεές και τα κληροδοτήματά τους στήριξαν γενναιόδωρα και την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά προ πάντων το Εθνικό Κέντρο''. ''Η Ήπειρος ανέδειξε τους σημαντικότερους εθνικούς ευεργέτες δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο, που δημιουργεί εύλογες απορίες στους ανθρώπους του πολιτισμού και της οικονομίας'', είπε.

''Οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες ήταν άνθρωποι με ήθος, ανθρωπιά και ιδανικά που πρόσφεραν πολλά στη Μητέρα Πατρίδα. Η συνεισφορά τους ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη, τόσο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, όσο και κατά τα πρώτα δύσκολα χρόνια της οργάνωσης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Τιμούμε σήμερα τους Ηπειρώτες Ευεργέτες που διαχρονικά και ποικιλότροπα υπηρέτησαν με την προσφορά και το έργο τους την πατρίδα μας, που δοκιμάζεται σήμερα σκληρά.

Τα δημόσια κτήρια που άρχισαν να χτίζονται στην Αθήνα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οφείλονται κατά κύριο λόγο, στους Εθνικούς Ευεργέτες. Μόνο κατά την εικοσαετία 1900-1920 καταγράφονται 3962 δωρεές και κληροδοτήματα για την ενίσχυση των Εθνικών Αναγκών και την κατασκευή κοινωφελών έργων.

Οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες, δείχνουν και πάλι τον δρόμο της ανιδιοτελούς προσφοράς, της δημιουργίας, της αλληλεγγύης και της Εθνικής Ανάτασης''.

 Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, που μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Δόση, τον Ταμία Κωνσταντίνο Κωνσταντίονου και τα μέλη του Δ.Σ. Ηλέκτρα Κίκη και Σταματία Δάλλα, εκπροσώπησαν την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού μετέφερε την ευαρέσκεια του Δ.Σ. και του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Οικονόμου  για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης αυτής, ανέφερε  ότι η Ελληνική Πολιτεία και σήμερα ακόμη δεν αξιολογεί την τεράστια προσφορά των Εθνικών μας Ευεργετών, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και την βούληση των διαθετών.  Είναι παράλογο είπε τα αγαθοεργά ιδρύματα της πόλεως των Ιωαννίνων να διοικούνται και σήμερα με σουλτανικά φιρμάνια και υπό καθεστώς αδιαφάνειας και μη συμμόρφωσης σε όσα συμπεριλαμβάνονται στις Διαθήκες των  Ευεργετών. Πρέπει όλα αυτά τα αγαθοεργά, να περιέλθουν στον Δήμο των Ιωανννιτών και στην Περιφέρεια Ηπέιρου.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Κώστας Κόκκορης, με ηπειρώτρικη καταγωγή, αλλά και βαθύς Ηπειρολάτρης και γνώστης του θέματος της ηπειρώτικης εθνικής ευεργεσίας στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία της ηπειρωτικής ευεργεσίας διαχρονικά. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Συλλόγου Γρηγόρη Ζιάγκα, να ονομάσει μιά πλατεία της Γλυφάδας, σε πλατεία Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών.

Χαιρετισμό απήυθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων ''Οι Ζωσιμάδες'' Φρίξος Πούρλης.
'
Εγινε στη συνέχεια προβολή βίντεο για τους εθνικούς ευεργέτες, από το αρχείο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο εκπαιδευτικός-φιλόλογος και μέλος της Ζωσιμαίας Σχολής, Σπυρίδων Εργολάβος.

Συμμετείχαν η Ηπειρώτικη παραδοσιακή κομπανία ''Οι Λαλητάδες'' του Δημήτρη Ρίζου και το Πολυφωνικό της Ομοσπονδίας Μουργκάνας. Χόρεψε ηπειρώτικους σκοπούς  το Χορευτικά Τμήμα ενηλίκων του  Συλλόγου.

Ο Σύλλογος προέβει στη συνέχεια, στη βράβευση Δημότη Γλυφάδας, για την κοινωνική του προσφορά και αλληλεγγύη σε συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη στήριξης.

Το όλο συντονισμό και παρουσίαση  της καθ΄ όλα αξιόλογης και πετυχημένης εκδήλωσης είχε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου  Τάσος Κατωπόδης, στον οποίο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την δουλειά του.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, εκτός από τους προαναφερόμενους και ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Γλυφάρας, υποψήφιοι Δήμαρχοι στις επερχόμενες εκλογές, η πρόεδρος Ομοσπονδίας Μουργκάνας Ζωή Ντρούκα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης Νίκος Σπέγγος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργος Κωτσαντής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νοτίων Προαστίων(Βούλας, Βάρκιζας, Βάρης) Πέτρος Θωμόπουλος, οΑντιπρόεδρος Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης, Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ηπειρωτών Αρτέμιδας με επικεφαλής τον Πρόεδρος Γιώργο Παπαστεφάνου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Μεσογαίας(Κορωπίου) στρατηγός Γιώργος Τσακαγιάννης, Αντιπροσωπεία της Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Βούρμπιανης Ιωαννίνων Λήδα Σωτηρίου, εκπρόσωποι τοπικών αποδημικών συλλογων με καταγωγή από άλλα μέρη της χώρας  που δραστηροποιούνται στα όρια του Δήμου Γλυφάδας και εκπρόσωποι τπικοωμ πολιτιστικών Συλλόγων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα παραδοσιακών ηπειρώτικων εδεσμάτων και τσίπουρου που παρασκευάστηκε στην Ήπειρο.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυφάδας για την πρωτοβουλία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...