Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Αίτημα Περιφερειάρχη για την εφαρμογή του Κοινωνικού Τιμολογίου για τις ημέρες ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Με έγγραφό του προς το Υπουργείο ΠΕΚΑ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενημερώνει για την υπέρβαση των ορίων εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων κατά το τριήμερο 23,24 και 25 Δεκεμβρίου στο Δήμο Ιωαννιτών και ζητά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, προκειμένου οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικονομικού Τιμολογίου, να επωφεληθούν των σχετικών διατάξεων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι μέσοι όροι συγκέντρωσης PM10 σε μg/m3 των τελευταίων ημερών, ήταν: 23η Δεκεμβρίου 175μg/m3, 24η Δεκεμβρίου 138 μg/m3, 25 Δεκεμβρίου 152μg/m3, 26 Δεκεμβρίου 22 μg/m3, ενώ σήμερα το πρωί οι ρύποι ήταν μηδενικοί.
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι με απόφασή του συγκροτήθηκε Εισηγητική Επιτροπή για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών, που προκύπτουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια στην Περιφέρεια Ηπείρου. Χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική της μη μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού τιμολογίου τις ημέρες που η ρύπανση υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
"Δεν γνωρίζουμε - είπε- πως αυτό θα εφαρμοστεί, για 2,3, 10 ημέρες το χρόνο όταν η Δ.Ε.Η., κάνει καταμέτρηση μια φορά το χρόνο. Άλλωστε λίγοι είναι αυτοί που έχουν στα σπίτια τους αντλίες θερμότητας ή κλιματιστικά και οι πολλοί δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ηλεκτρικές συσκευές. Ως εκ τούτου θεωρώ ουτοπία τα όσα λέγονται και η μοναδική λύση είναι η διάθεση φθηνού πετρελαίου σε περιοχές όπως η Ήπειρος, που το χειμώνα έχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες".
Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ακόμη ότι η Περιφέρεια είχε εκπονήσει ειδική μελέτη για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στις περιοχές της Ηπείρου, την οποία είχε στείλει στα αρμόδια υπουργεία, επαναλαμβάνοντας το αίτημα ότι- πλην των παραθαλάσσιων- η Ήπειρος πρέπει να ενταχθεί στην Α΄ ζώνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...