Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Εκδήλωση με θέμα την εκτροπή του Αώου ποταμού

Εκδήλωση με θέμα την εκτροπή του Αώου ποταμού, διοργανώνει « Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου», το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, ώρα 12.00', στην αίθουσα THE BOX, Δορυλαίου 12 , Πλατεία Μαβίλη, Αθήνα. Παράλληλα λειτουργεί η έκθεση ''Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη'' από την ομάδα phasma2, που εγκαινιάζεται την  Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013,  ώρα 19:30'. 


« Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου» σας προσκαλεί να συμμετάσχετε, στη εκδήλωση που θα οργανωθεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, στην αίθουσα THE BOX (Δορυλαίου 12 , Πλατεία Μαβίλη, Αθήνα) σχετικά με το θέμα της εκτροπής του ποταμού Αώου. 


Η εκδήλωση γίνεται στο χώρο όπου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας της ομάδας PHASMA1 με θέμα:
« Βοβούσα - Μοναδική και όχι Μόνη»

Η έκθεση θα διαρκέσει από 22 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά από 11πμ έως 9μμ.

Σχετικά με την έκθεση ''Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη'' από την ομάδα phasma2 στο The Box


Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη: έκθεση από την ομάδα phasma2 στο The Box


Η ομάδα phasma2 παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη, μια κοινότητα 70 προσώπων, την οποία διασχίζει και ζωογονεί ο ποταμός Αώος στις κορυφές της βόρειας Πίνδου.

Μοιάζει μοναδική. Όμως η Ελλάδα, όπως κι η υπόλοιπη Ευρώπη, είναι σπαρμένη με τέτοιους οικισμούς που αντιστέκονται στην ισοπέδωση και την εξαφάνισή τους. Που ακούστηκε φράγμα στον Αώο!

Εφτά φωτογράφοι (από τους 13) της ομάδας phasma2, αναδεικνύουν το ιδιαίτερο πρόσωπο αυτής της κοινότητας, που κύριο χαρακτηριστικό της ήταν πάντα το μέτρο στη σχέση της με τη φύση. Αυτό που την κράτησε ζωντανή μέχρι σήμερα.

Χτισμένη στην κοιλάδα του Αώου, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, η Βοβούσα αποτελεί ένα μικρό αλλά ιστορικό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου στον Νομό Ιωαννίνων. Σήμερα αριθμεί περί τους 70 κατοίκους, κατά κύριο λόγο βλάχικης καταγωγής. Η Βοβούσα ή Μπαϊάσσα -στα Βλάχικα- βρίσκεται στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου και στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, σε μια προστατευόμενη περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, όπου κυριαρχεί το ορεινό τοπίο και το υδάτινο στοιχείο με τη μορφή του ποταμού Αώου.

Ο Αώος, με συνολικό μήκος 260 χλμ (70 εκ των οποίων σε ελληνικό έδαφος), ξεκινά το ταξίδι του από τη βόρεια Πίνδο, όπου σχηματίζεται από τα ρέματα της περιοχής. Ήδη από τη δεκαετία του '80 το ποτάμι έχει εν μέρει τιθασευτεί με τη δημιουργία φράγματος στις πηγές του που εξυπηρετεί τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της περιοχής. Λίγο πιο κάτω, ο Αώος φτάνει στη Βοβούσα, η ύπαρξη της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ποταμό - είναι πολύ πιθανό να χρωστά ακόμα και το ίδιο της το όνομα σε αυτόν, από τη βοή των νερών που την χωρίζουν στα δύο. Λίγο πριν κυλίσει στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αλβανία, ο Αώος περνά και από την Κόνιτσα.

Σήμερα, υπάρχει η πρόθεση να κατασκευαστεί ένα νέο φράγμα, που θα εκτρέψει τα νερά του Αώου προς τη λίμνη των Ιωαννίνων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο κινδυνεύει να σημάνει το απότομο τέλος του ταξιδιού του ποταμού προς την Αδριατική, όπου και εκβάλλει, στερώντας τη Βοβούσα, την Κόνιτσα αλλά και την Αλβανία από τα νερά του, που θα εγκλωβιστούν στο νέο φράγμα.

Πρόκειται όμως για ένα βιολογικό θησαυροφυλάκιο και περιοχή εθνικών δρυμών, προστατευόμενη από τη νομοθεσία της ΕΕ ως περιοχή NATURA 2000, που φιλοξενεί αναρίθμητα απειλούμενα και ενδημικά είδη, σπάνιους οικότοπους και συγκλονιστικά τοπία. Χαρακτηρίζεται επίσης από εμβληματικούς αλλά απειλούμενους κατοίκους, όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο και το σπάνιο είδους ψαριού που υπάρχει μόνο στον Αώο, ο Πινδοβίνος.

Μια αλλαγή τέτοιων διαστάσεων όπως η κατασκευή των έργων εκτροπής, θα διαταράξει ανεπανόρθωτα την οικολογική ισορροπία της περιοχής, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον , τον άνθρωπο, τη χλωρίδα και την πανίδα της Ηπείρου.

Οι φωτογράφοι, έζησαν στη μικρή κοινότητα για έναν μήνα και αποτύπωσαν, ο καθένας με τη ματιά του, τη φύση, το περιβάλλον, τον καθημερινό βίο, τα ήθη και τα έθιμα. Στόχος της ομάδας phasma2 και της έκθεσης «Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη» είναι η συμβολή στη συλλογική προσπάθεια αποτροπής της οικολογικής καταστροφής που σχεδιάζεται στη περιοχή, αφού χωρίς τον Αώο, το πέτρινο γεφύρι που ενώνει το χωριό θα χάσει τον λόγο της ύπαρξης του και το όνομα Βοβούσα θα είναι πια κενό νοήματος.

Συμμετέχουν: Ανδρονίκη Χριστοδούλου , Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Γιώργος Δέτσης, Καμίλο Νόλλας, Νίκος Παλαιολόγος, Αλέξανδρος Σταματίου, Γιώργος Αλεξιάδης

Επιμέλεια: Καμίλο Νόλλας

Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2013

Πληροφορίες.
Τοποθεσία: Τhe Box, Δορυλαίου 12, Πλατεία Μαβίλη, Αθήνα

Ημερομηνία: Εγκαίνια: Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013, 19:30
Διάρκεια: 22 Νοεμβρίου 2013 - 15 Δεκεμβρίου  2013
Ώρες λειτουργίας: 11:00 - 21:00 (Δευτέρα-Σάββατο)

Πληροφορίες: Τηλ.: 210 6463788

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...