Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ξεκινούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έξι συνεταιριστικές τράπεζες - Και στην Ήπειρο

Αγώνα δρόμου για την εξεύρεση κεφαλαίων 58 -63 εκατ. ευρώ ώστε να πραγματοποιήσουν με επιτυχία τις αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων ξεκινούν 6 συνεταιριστικές τράπεζες μέσα στον Οκτώβριο. Στόχος των αυξήσεων είναι η κάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας τους


Συγκεκριμένα συνεταιριστικές Τράπεζες σε Δυτική Μακεδονία, Δωδεκάνησα, Εύβοια, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Σέρρες καλούν παλιούς και νέους συνεταιριστές - μετόχους να επενδύσουν συνολικά από 4 εως 17 εκατ. ευρώ κατά περίπτωση προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους .

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και αυξήσεις κεφαλαίου από τις υπόλοιπες 7 συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες σήμερα πληρούν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ωστόσο μέσω των κεφαλαίων που σκοπεύουν να αντλήσουν θα στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Την ίδια ώρα τα στελέχη των συνεταιριστικών τραπεζών – οι επισφαλείς των οποίων υπολογίζονται στο 25%- εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα επιτύχουν την κάλυψη των αυξήσεων των μετοχικών τους κεφαλαίων ώστε να προχωρήσουν στη συνεχεια και στην υλοποίηση των σχεδίων τους για τη δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων παράλληλα με τις αλλαγές που προωθούνται στο θεσμικό πλαίσιο.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργία Τράπεζας για τις ΜμΕ οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών τραπεζών, που βρίσκονται σε επαφές με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ απεύθυναν πρόσκληση προς τα μέλη φορέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στηρίξουν τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαιων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Νίκος Μυρτάκης στην διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε στη δημιουργία Τράπεζας για τους Μικρομεσαίους υπογραμμίζοντας ότι αναμενουν τις αποφασεις της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς δεν δημιουργείται νέα Τράπεζα στην Ελληνική αγορά αλλά προσαρμόζονται οι υφιστάμενες συνεταιριστικές στις ανάγκες των μικρομεσαίων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς σχολίασε ότι το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί με βάση τις υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη στήριξη όλων των επαγγελματιών βιοτεχνικών μικρομεσαίων της χώρας κα με τη στήριξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μπορεί α καταστεί μοχλός ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Β. Κορκίδης

Αναφερόμενος σε αυτή την προσπάθεια ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης σημείωσε την πεποίθηση των εμπόρων «ότι η Συνεταιριστική Πίστη σε συνδυασμό με την Εθνική κάλυψη της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και των Επιμελητηρίων είναι σε θέση να δημιουργήσει μια Τράπεζα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Τονίζουμε ότι η προτεινόμενη Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έχει σκοπό να επικαλύψει δομές όπως το ΕΤΕΑΝ ή το Jeremie Holding Fund. Αντιθέτως, στόχος θα είναι η αξιοποίηση των παραπάνω δράσεων και όχι η διεκδίκηση μεριδίου αγοράς από τις εμπορικές τράπεζες, αλλά η διευκόλυνση της ρευστότητας των μικρομεσαίων στο πλαίσιο των κανόνων εποπτείας και σε υγιείς ανταγωνιστικές βάσεις».

Ο Ν. Μυρτάκης

Εκτός από τις επαφές με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις με εκπρόσωπους του Ιδρύματος Ταμιευτηρίων της Γερμανίας το οποίο έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να δημιουργήσει Ταμιευτήρια σε Πελοπόννησο και Μακεδονία μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών κ. Ν. Μυρτάκης δήλωσε από την πλευρά των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών υπάρχει ενδιαφέρον συνεργασίας με το Ίδρυμα Ταμιευτηρίων της Γερμανίας ωστοσο οι Γερμανοί θέλουν αυτόνομη παρουσία αν και έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα πάνε σε πόλεις που έχουν παρουσία οι ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες .

Εν τω μεταξύ συνάντηση με εκπροσώπους του Ιδρύματος Ταμιευτηρίων της Γερμανίας είχαν χθες Τετάρτη και εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ. Συγκεκριμένα η ηγεσία της ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο της αναζήτησης και εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων στο μείζον πρόβλημα που μαστίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πραγματοποίησε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, κ. Engel. Η βασική ιδέα πάνω στην οποία στηρίζεται o συνολικός σχεδιασμός του project, της Savings Banks Foundation for International Cooperation – SBFIC, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δεν διαφέρει από την φιλοσοφία και λειτουργία των Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών, αφού απώτερος σκοπός είναι η αξιοποίηση των τοπικών τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες των ΜΜΕ, που έχουν την έδρα τους σε συγκεκριμένες περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...