Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Η Πρέβεζα γιορτάζει την επέτειο της Ναυμαχίας του Ακτίου

Εκδηλώσεις εμπνευσμένες, για ένα κοινό που θέλει να γνωρίσει το ιστορικό μας παρελθόν και να ταξιδέψει στην Πρέβεζα, προτείνουν η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας και ο Σύλλογος Ανθρώπολις, με αφορμή τη ναυμαχία του Ακτίου και τους Ακτιακούς αγώνες. 

Από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτέμβρη η Πρέβεζα φιλοξενεί αγώνα δρόμου και κολυμβητικό διάπλου, ξεναγήσεις στη Νικόπολη, ομιλίες, συναυλίες και μια αισθαντική βαρκαρόλα.

Αναλυτικότερα:

Το πρωί του Σαββάτου, 31 Αυγούστου, στις 11.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ο κολυμβητικός διάπλους Ακτίου - Πρέβεζας, από μέλη του Κολυμβητικού Συλλόγου «Ποσειδών», του Ναυτικού Ομίλου Πρέβεζας, αλλά και μεμονωμένους αθλητές.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 20:15 στη γραφική Πλατεία Κολοβού, στην πόλη της Πρέβεζας, η Δρ. Αμάντα- Αλίκη Μαραβέλια, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Η ναυμαχία του Ακτίου: Κύκνειο άσμα της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου». Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μελωδικά η υψίφωνος κ. Λουκία Σπανάκη και ο πιανίστας κ. Μάριος Καζάς.

Την Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου, στις 09.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου, με αφετηρία το Άκτιο και τερματισμό το Αρχαίο Στάδιο της Νικόπολης.

Η διαδρομή μήκους περίπου 16 χλμ. θα περάσει από την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου και θα κινηθεί στην παραθαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού κόλπου.

Το απόγευμα, από τις 17:30 έως και τις 19:30, αρχαιολόγοι της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων θα ξεναγήσουν το κοινό σε μνημεία του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης.

Οι ξεναγήσεις θα επικεντρωθούν σε μνημεία που βρίσκονται στο εν άλσει προάστειο, χώρο τέλεσης των Ακτίων, με έμφαση στο Στάδιο και το Θέατρο, καθώς επίσης και στο Μνημείο του Αυγούστου, μνημείο- τρόπαιο της ναυμαχίας του Ακτίου.

Μετά το πέρας των ξεναγήσεων, στις 20:00, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μία παραδοσιακή βαρκαρόλα στον Αμβρακικό. Παραδοσιακά ψαροκάικα, στολισμένα και φωτισμένα, θα πλεύσουν στα ήρεμα νερά του Αμβρακικού, και πολύχρωμοι ήχοι θα ακουστούν από παραδοσιακούς μουσικούς και τραγουδιστές.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα της Δευτέρας 02 Σεπτεμβρίου, ημέρα της επετείου από τη ναυμαχία του Ακτίου. Μουσικές και τραγούδια από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, ερμηνευμένα από το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia, θα γεμίσουν το Αρχαίο Στάδιο Νικόπολης.

Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Πηγή: pamepreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...