Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

8ο Φεστιβάλ Αράχθειου Θεάτρου

Μουσική και θεατρικές παραστάσεις συνθέτουν και φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αράχθειου Θεάτρου, που πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά σε ένα από τα «αδαμαντοχώρια» των Τζουμέρκων, το Παλαιοχώρι Σκούπας, στην Άρτα, από την Τετάρτη 7 έως και τη Δευτέρα 12 Αυγούστου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Τετάρτη 7 Αυγούστου

Ο Σταύρος Καψάλης, δεξιοτέχνης και δάσκαλος του κλαρίνου, θα ταξιδέψει με την ορχήστρα του το κοινό στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Ηπείρου, με τη συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής.

Πέμπτη 8 Αυγούστου

Η Θεατρική Σκηνή Πρέβεζας θα παρουσιάσει το «Τίμημα», ένα έργο που πραγματεύεται την ερωτική ιστορία δύο νέων στο κοινωνικό πλαίσιο της Πρέβεζας, στη δεκαετία του ’50. Σε κείμενα και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Καζούκα, η μυθοπλασία αποτελεί σύνθεση δύο ιστοριών: μιας που εκτυλίσσεται στην Πρέβεζα και μιας ανάλογης που εξιστορείται στη νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, «Η τιμή και το χρήμα».

Σάββατο 10 Αυγούστου

Η Εταιρεία Θεάτρου Θεσσαλονίκης «Λαμπιόνι» θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία της Αννίτα Γκαϊτατζή. Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία μητρότητας, αλλά και μια σαρκαστική κωμωδία για θεσμούς και ανθρώπους, ένα λαϊκό παραμύθι, όπου το κωμικό εναλλάσσεται με το δραματικό. Μία γυναίκα διεκδικεί ένα παιδί, που εγκαταλείπεται από τη μητέρα του, στην προσπάθειά της να σωθεί. Σε ποιόν, όμως, ανήκει το παιδί, όταν το ζητά η φυσική μάνα του;

Κυριακή 11 Αυγούστου

Το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας θα παρουσιάσει την παράσταση «Αναζητώντας τον Προμηθέα», σε διασκευή και σκηνοθεσία της Λίλης Σακκά. Η αδικία, ο πόνος, ο ξεριζωμός, το απόλυτο μηδέν και η προσπάθεια για μια νέα αρχή, η αλληλεγγύη και η ελπίδα είναι οι «πρωταγωνιστές» του έργου, το οποίο είναι αποτέλεσμα της αγωνίας και της ανάγκης μας να μιλήσουμε γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Η αφήγηση του Καζαντζάκη εμπλέκεται με την τραγωδία του Αισχύλου, σε μια προσπάθεια σύνδεσης του τότε (η ιστορία του Πόντου) με το τώρα (η ιστορία του Προμηθέα), η οποία επαναλαμβάνεται αέναα μέχρι σήμερα.

Δευτέρα 12 Αυγούστου

Η Πειραματική Σκηνή «Πενίας Τέχνες» θα παρουσιάσει τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, στη διασκευή της αείμνηστης ηθοποιού Νίκης Τριανταφυλλίδη, η οποία - σε σκηνοθεσία της Ζωής Μασούρα – τις τοποθετεί στο παρόν, στη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας, σεβόμενη, ωστόσο, το διαχρονικό πνεύμα του έργου. Έτσι, δημιουργεί μια πολιτική σάτιρα, που στηλιτεύει με κωμικό και, ταυτόχρονα, καυστικό τρόπο τα κακώς κείμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και προτρέπει σε διαρκή εγρήγορση απέναντι στους κινδύνους της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...