Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλει τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο  της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, με έκπληξη πληροφορήθηκε  σήμερα 11 Ιουνίου 2013 κατά τη διάρκεια της τακτικής μηνιαίας συνόδου του, ότι η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό που εποπτεύει έναν Οργανισμό να τον κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες, να απολύει το προσωπικό και να εκποιεί την περιουσία του. Η πρώτη άμεση εφαρμογή έγινε στην ΕΡΤ, το κλείσιμο της οποίας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Έκλεισαν δηλαδή τη δημόσια ενημέρωση και έβγαλαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.

Θεωρούμε η ενέργεια αυτή εκτός του ότι θα στερήσει την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση από τους συμπατριώτες μας που ζουν στα ακριτικά χωριά της Ηπείρου- και όχι μόνο- που έχουν ως μοναδική πηγή ενημέρωσης την ΕΡΤ, θα προκαλέσει και μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως:

  • Στο περίπου 1.500.000 ανέργων, θα προστεθούν τόσο οι 2656 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ όσο και μερικές άλλες χιλιάδες που έχουν εργασία χάρη στη συνεργασία τουςμε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
  • Δεκάδες- ίσως και εκατοντάδες- χωριά, που ενημερώνονται από την ΕΡΤ και τους αναμεταδότες της, θα στερηθούν μια σειρά αγαθά που τους εξασφάλιζε μέχρισήμερα η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και αυτά τα αγαθά, δεν είναι μόνο η ενημέρωση αλλά και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες (πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικέςκλπ), που διαδραματίζονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και τα σημαντικότερα γεγονότα από το εξωτερικό.
  • Να περάσει στα χέρια ιδιωτών, το πλούσιο αρχειακό υλικό της ΕΡΤ, στο οποίο σήμερα έχουν πρόσβαση οι πολίτες αλλά ιδιαίτερα τα σχολεία και άλλοι φορείς, σεαντιστάθμιση για το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν με το λογαριασμό της ΔΕΗ.
  • Η διακοπή της στήριξης που παρείχε ανελλιπώς μέχρι σήμερα η δημόσια ραδιοτηλεόραση, στις πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες της ΠανηπειρωτικήςΣυνομοσπονδίας Ελλάδας καθώς και άλλων φορέων που εκπροσωπούν τους απόδημους Έλληνες απανταχού της γης.
Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ της αφού συζήτησε διεξοδικό το θέμα και χωρίς να υποτιμά την  ανάγκη, για ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ομόφωνα εκφράζει:
  • Τη διαμαρτυρία του, για το γεγονός να κλείσει η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, τους δανειστές,την τρόικα και τους υποστηρικτές τους.
  • Καλεί την κυβέρνηση και τους βουλευτές των κομμάτων που την στηρίζουν, να πάρει πίσω την απαράδεκτη αυτή απόφαση, γιατί μια τέτοια ενέργεια θα πλήξειανεπανόρθωτο το δικαίωμα των Ελλήνων να ενημερώνονται από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Τέλος, το ΔΣ της Πανηπειρωτικής, καλεί τα μέλη του (Ομοσπονδίες- Ενώσεις- Συλλόγους και Αδελφότητες), να συντονίσουν τη δράση τους με άλλους φορείς, οι οποίοι όχι μόνο αντιδρούν στο κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά απαιτούν να αξιοποιηθεί το ανταποδοτικό τέλος (χαράτσι)  που πληρώνουν, για την αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με στόχο τόσο την καλύτερη- πληρέστερη και αντικειμενικότερη ενημέρωση αλλά και την κάλυψη μιας σειράς λαϊκών εκδηλώσεων, για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και καμία προβολή από τα ιδιωτικά μέσα ραδιοτηλεόρασης, που λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...