Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Πρωτοφανή επιτυχία είχε η "Η Ηπειρος του Αγώνα 2013"!

   
Πρωτοφανή επιτυχία είχε η μεγάλη εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας "Η Ηπειρος του Αγώνα 2013"! Το Θέατρο Πέτρας, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013, πλημμύρισε με πάνω από 4.000 ξενιτεμένους Ηπειρώτες και φίλους της Ηπείρου, της Παράδοσης και του Πολιτισμού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μεγαλύτερου συλλογικού φορέα της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.


Σε μια δύσκολη εποχή οι Ηπειρώτες που διαρκώς αγωνίζονται, τολμούν και πετυχαίνουν όπως ίσως μόνο οι ίδιοι μπορούν. Σε συνθήκες κρίσης σχεδόν απαγορευτικές για μεγάλες διοργανώσεις, η ¨Ηπειρος του Αγώνα¨ αποτέλεσε, πέρα από το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα αυτό το καλοκαίρι, την κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση στην Αθήνα αυτό τον καιρό.


Συνεργάστηκαν και συνετέλεσαν πολλοί σε αυτό. Οι κορυφαίοι μουσικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με προεξάρχοντα τον πρωτομάστορα της Ηπειρώτικης Μουσικής Παράδοσης Πετρο-Λούκα Χαλκιά που τίμησε, με τη συμμετοχή του την εκδήλωση.  Το μεγάλο μέρος της εκδήλωσης στήριξε η απαράμιλλη ηπειρώτικη κομπανία του γνήσια ηπειρώτικα παραδοσιακού εξαίρετου κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον βυζαντινό καλλίφωνο και μελίρρυτο Μιχάλη Ζάμπα του Δημοσθένη στο τραγούδι, και τον θαυμάσιο Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί.


Μια γενναιόδωρη γιορτή εν φωναίς και οργάνοις, με τη Χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, το ''πολυφωνικό σύνολο <<Χαονία>>'' και το "Πολυφωνικό εργαστήρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Τα τραγούδια της Ιστορίας, της Ξενιτιάς, του Μόχθου και του Γλεντιού συνόδευσαν τους χορούς εξαίρετων χορευτικών ομίλων από 16 Ενώσεις και Συλλόγους Ηπειρωτών Αττικής.


«Οι αγώνες των Ηπειρωτών, από το Σούλι μέχρι σήμερα » ήταν το φετινό θέμα για το Ηπειρώτικο Πολυθέαμα  και ανάμεσα στα μουσικά και χορευτικά δρώμενα, οι παρουσιαστές  με γλαφυρό λόγο και πραγματική αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, παρουσίασαν όλους τους αγώνες των Ηπειρωτών, ξεκινώντας από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου το 1611 μέχρι σήμερα για τα παναθρώπινα αγαθά της ελευθερίας, της προόδου και της προκοπής.


Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Παρασκευή Κατσάνη με τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. και σκηνοθέτη της εκδήλωσης.


 Μια εκδήλωση απόλυτα πετυχημένη, όχι μόνο λόγω της μεγάλης προσέλευσης και των άξιων συμμετοχών αλλά και λόγω του σεμαρίου, της δομής της και της ροής της που κράτησαν όλους τους θεατές στον χώρο της εκδήλωσης μέχρι τέλους!


Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Σ.Ε. κ. Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος, πλαισιωμένος από τα μέλη του Δ.Σ., αναφέρθηκε στον διαχρονικό αγώνα των Ηπειρωτών για τα παναθρώπινα αγαθά, στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Σουλιωτών, Σουλιώτης και ο ίδιος, στους Απελευθερωτικούς Αγώνες του 1912-13, απάντησε στα ανιστόρητα της Μ. Ρεπούση για την αυτοθυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο και έκλεισε με αντίδραση της ΠΣΕ στο ανιστόρητο κλείσιμο της κρατικής και δημόσιας ΕΡΤ, το σύγχρονο περιεχόμενο των αγώνων του Ελληνικού λαού, στην εποχή, της οικονομικής κρίσης και της επίθεσης που δέχεται ο πολιτισμός και η παράδοση μας από την  εχθρική παγκοσμιοποίηση, και τους επίκαιρους στόχους της δράσης της Πανηπειρωτικής.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το πάνδημο χορό όλων των παρευρισκομένων μέχρι αργά μέσα στη νύχτα, ένα χορό όχι σαν κατάληξη - όπως συνηθίζεται - αλλά σαν κύριο μέρος της εκδήλωσης!


Όντας στην κορύφωση της βραδιάς, οι θεατές της εκδήλωσης έγιναν πρωταγωνιστές παίρνοντας θέση σε ένα μεγάλο κυκλωτικό Ηπειρώτικο χορό, ένα χορό που μας περιέχει όλους, τον ένα δίπλα στον άλλο, τον ένα μαζί με τον άλλο, ένα χορό της μακράς διάρκειας, εκτατικό κι εκστατικό, απελεύθερο κι εγερτήριο, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα των αγώνων των Ηπειρωτών σήμερα.

 Όντας όλοι μαζί, από θεατές γίναμε πρωταγωνιστές της ζωής μας, της Ιστορίας του διαρκή και αδήριτου ενεστώτα. Χιλιάδες Ηπειρώτες να χορεύουν αντάμα, ο ένας δίπλα στον άλλο, ο ένας μαζί με τον άλλο, αναδεικνύοντας το πιο όμορφο  χάρισμα κάθε αγώνα - τη συλλογικότητα - δίνοντας ένα μήνυμα έγερσης κι ανάτασης τόσο πολύτιμο σήμερα.

Οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι των Ηπειρωτών της Αττικής που συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές στην εκδήλωση βοήθησαν αποφασιστικά στην πρωτοφανή επιτυχία της, με τη αυξημένη  και μεγαλύτερη συμμετοχή, αναλογικά από την αντίστοιχη περσινή, πετυχημένη εκδήλωση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στον Δήμο Πετρούπολης και το Φεστιβάλ Πέτρας που αγκάλιασαν και στηρίζουν το έργο της Π.Σ.Ε. Η Πανηπειρωτική ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν με την συμμετοχή τους στη συλλογική προετοιμασία και το πολυπρόσωπο πρόγραμμα της εκδήλωσης για να ζήσουμε όλοι μαζί έτσι ένα ολοζώντανο όνειρο.

Στην Πέτρα όλοι μας ανανεώσαμε με τον καλύτερο τρόπο τη διάθεση άοκνης προσφοράς και αέναης δημιουργίας, ανταποκρινόμενοι στο πιο ουσιαστικό αξιακό φορτίο της "Ηπείρου του Αγώνα".

Επόμενοι σταθμοί στη δράση της Πανηπειρωτικής οι "ΗΠΙΕΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2013", ο πολιτιστικός, περιβαλλοντικός θεσμός της Πανηπειρωτικής που ταξιδεύει σε όλη την Ήπειρο  τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου και η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου,με την συμμετοχή του Πατριάρχη της ηπειρώτικης μουσικής Πέτρου-Λούκα Χαλκιά, εκδήλωση  μνήμης και τιμής που θα γίνει στο Ίτς Καλέ, το Κάστρο των Ιωαννίνων  τον ερχόμενο Σεπτεμβρίο.

Σε εποχές βαθιάς ύφεσης και εντεινόμενης κρίσης, η Πανηπειρωτική και οι άλλοι φορείς της Ηπειρώτικης Αποδημίας πρωτοστατούν, τολμώντας και δημιουργώντας με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, όπως οι Ηπειρώτες και ξέρουν και μπορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...