Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ιωάννινα: Εκατοντάδες νεκροί αλπικοί τρίτωνες στη Δρακόλιμνη Σμόλικα

Εκατοντάδες νεκρούς αλπικούς τρίτωνες (αμφίβια που μοιάζουν με μικρούς δράκους) εντόπισαν ορειβάτες, τις τελευταίες ημέρες, στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, σε υψόμετρο 2200 μέτρων, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό στους επιστήμονες.

Αντιμέτωποι με το θλιβερό θέαμα ήρθαν οι βιολόγοι Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Αθανάσιος Κοράκης και Γιάννης Σαΐνης,
οι οποίοι επισκέφθηκαν εθελοντικά την περιοχή και πήραν δείγματα νερού, αλλά και ορισμένους από τους νεκρούς τρίτωνες,
για να γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις και να διαπιστωθούν τα αίτια του φαινομένου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κύριος Παπαϊωάννου ανέφερε ότι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, που δεν επέτρεπαν να σχηματίσει κάποιος σαφή εικόνα του πυθμένα και της όχθης της Δρακόλιμνης,
ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατόρθωσαν να μετρήσουν τουλάχιστον 300 νεκρούς - και μόλις τέσσερις ζωντανούς - αλπικούς τρίτωνες. Ωστόσο, εκτιμάται πως οι νεκροί τρίτωνες ενδέχεται να ξεπερνούν τους χίλιους.

Είναι η τρίτη φορά που καταγράφεται το φαινόμενο των νεκρών αλπικών τριτώνων στις Δρακόλιμνες,
ενώ δεν έχει αναφερθεί παρόμοιο συμβάν σε καμία περιοχή της Ευρώπης με υποαλπικές λίμνες.

Η πρώτη καταγραφή του φαινομένου εαρινής μαζικής θνησιμότητας σε αποικίες αλπικού τρίτωνα έγινε στα τέλη Απριλίου του 1988, στη Δρακόλιμνη της Τύμφης και η δεύτερη την άνοιξη του 1999, αναφέρει ο κύριος Παπαϊωάννου, ο οποίος μαζί με τους άλλους δύο επιστήμονες θα εξετάσουν - σε εθελοντική βάση - επιστημονικά όλα τα πιθανά σενάρια που προκαλούν το φαινόμενο έτσι ώστε, όπως είπε, "να οδηγηθούμε σύντομα, με βάση τα ευρήματα, σε μία λογική εξήγηση".


Ο αλπικός τρίτωνας εκτιμάται πως προέρχεται από την εποχή των Δεινοσαύρων, καθώς τα χαρακτηριστικά του θυμίζουν μικρούς δράκους. Συγκαταλέγεται δε, στις απειλούμενες με εξαφάνιση μορφές ζώων και γι' αυτό προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...