Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Σε περασμένες εποχές ''επέστρεψε'' τους θεατές η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου


Το αδιαχώρητο από τους θεατές, δημιουργήθηκε στην Δημοτική αίθουσα ''Μελίνα Μερκούρη'' του Δήμου Ιλίου το Σάββατο 6 Απριλίου 2013, όπου η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου ανέβασε ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο, αναφορά στα Μαστοροχώρια της Ηπείρου και τους μοναδικούς μάστορες της πέτρας, που πελεκώντας την, της έδιναν πνοή και έτσι δημιούργησαν- έκτισαν μοναδικά έργα που θαυμάζουμε όλοι μας σήμερα, στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλο τον κόσμο...

Το δρώμενο και η μουσική που το συνόδευε, έφερε στην μνήμη των μεγαλύτερων, αλλά και ενημέρωσε- δίδαξε τους νέους, για την δουλειά και το αποτέλεσμά της, των καταπληκτικών μαστόρων- κτιστάδων, από τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, τα Τζουμέρκα, αλλά και άλλων περιοχών της Ηπείρου, που δημιούργησαν μοναδικά κτίσματα - έργα τέχνης, αλλά επιπλέον και καταπληκτικά γεφύρια που θαυμάζουμε σήμερα για την αρχιτεκτονική τους και την κατασκευή τους.

Σμιλεύοντας την πέτρα, τους δύο περασμένους αιώνες, έκαναν τα μοναδικά κατασκευάσματά τους, σε μακρινούς από τα χωριά τους τόπους, χτίζοντας ''τον ντουνιά ούλο'', αναχωρώντας από αυτά, με διαδικασίες ιεροτελεσίας, την άνοιξη και επιστρέφοντας με ανάλογες διαδικασίες επιστροφής, τέλος του φθινοπώρου, φέρνοντας ''καλούδια'' για τους δικούς τους και εξασφαλίζοντας με την δουλειά των ιδίων, αλλά και της κομπανίας- συντεχνίας τους, την αξιοπρεπή επιβίωση των οικογενειών τους.

Το μουσικό χρώμα της παράστασης, έδωσε με τους ηπειρώτικους ήχους της η μουσική κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον ''γάργαρο'' Μιχάλη Ζάμπα, στο τραγούδι και το λαούτο και τον Παναγιώτη Ξυδιά στο βιολί και τον Γιώργο Αθανασίου στο ντέφι. Χόρεψαν τα χορευτικά των νέων και των ενηλίκων της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου. Τον όλο συντονισμό της παράστασης είχε η χοροδιδασκάλισσα Έφη Τζούνη.

Παρέστησαν δημοτικοί άρχοντες του Δήμου Ιλίου, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου, συνοδευόμενος από πολλούς Συμβούλους του, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της περιοχής, εθνικοτοπικών Συλλόγων και Ηπειρωτικών αποδημικών οργανώσεων άλλων περιοχών.

Συγχαρητήρια στον δραστήριο πρόεδρο της Ένωσης , φίλο Νίκο Τζιότζιο και σε όλα τα παιδιά του Δ.Σ. που σαν "προκομένοι Ηπειρώτες" σε μικρό χρονικό διάστημα παρουσίασαν μία παράσταση που την απολαύσαμε "ούλοι" μας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...