Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Σημάδια απεμπλοκής για τα έργα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας


Με την ελπίδα ότι σε ένα χρόνο περίπου θα ολοκληρωθεί η Β’ φάση των έργων της κατασκευής του νέου λιμανιού της Ηγουμενίτσας και κυρίως ότι θα υπάρξει θετική επίλυση του προβλήματος που εντοπίζεται στην κατασκευή της Γ’ φάσης, αναμένουν τις εξελίξεις οι φορείς της Ηγουμενίτσας.

Σε ό,τι αφορά τη Β’ φάση η ανάδοχος εταιρεία έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει το 80% περίπου των εργασιών μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται το υπόλοιπο των εργασιών να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα έτος.

Στο κομμάτι που απομένει περιλαμβάνονται το κτίριο ΣΕΓΚΕΝ καθώς και ο προβλήτας πλαγιοδέτησης για την υποδοχή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει την τοπική κοινωνία και τ ον Δήμο Ηγουμενίτσας είναι η «εμπλοκή» στα έργα της Γ’ φάσης, όπου προβλέπεται η κατασκευή τρανσέρας για τη λήψη αδρανών υλικών από τη θέση «Γωνιά».

Ο Δήμος με αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου επίσης ζητά να μην κατασκευαστεί η τρανσέρα που θα είναι ορατή από την πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά η λήψη των αδρανών υλικών να γίνει από μία άλλη κοντινή θέση.

Παρ’ όλο που το θέμα έχει συζητηθεί ξανά σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Υπουργείο και είχε σχεδόν συμφωνηθεί να μην γίνει η τρανσέρα το αρχικό σχέδιο επανέρχεται αναστατώνοντας ξανά την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινο το θέμα θα επανεξετάσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές.

Αισιόδοξος για την εξέλιξη των έργων της Β’ Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας εμφανίστηκε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Μπέζας μετά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο και την ενημέρωση από τους υπεύθυνους της αναδόχου εταιρείας για την πορεία των εργασιών κατασκευής του έργου.

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου, η ανάδοχος εταιρεία έχει συμφωνήσει με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, στα τέλη Απριλίου θα παραδοθεί προς χρήση το κεντρικό κτίριο της Β’ Φάσης, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού θα παραδοθεί το υπόλοιπο λειτουργικό τμήμα του έργου ώστε να έχει ολοκληρωθεί το 80% περίπου των προβλεπόμενων από τη μελέτη εργασιών. Το χρονοδιάγραμμα αυτό εκτιμάται ότι θα τηρηθεί, γεγονός που διαπιστώθηκε και από την επίσκεψη κλιμακίου ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου στην Ηγουμενίτσα, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ενώ το έργο της Β’ Φάσης είχε αποφασισθεί να τερματιστεί με την παράδοση του λειτουργικού τμήματος στις αρχές του καλοκαιριού, το αρμόδιο Υπουργείο τροποποίησε πρόσφατα τον αρχικό σχεδιασμό διασφαλίζοντας τους αντίστοιχους πόρους, και έτσι, μετά την παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, η εργολαβία θα συνεχισθεί με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα, η ανάδοχος εταιρεία να παραμείνει στην Ηγουμενίτσα για ένα επιπλέον χρόνο και να εκτελεστούν όλες οι εργασίες που προβλέπονται στην μελέτη του έργου και δεν περιλαμβάνονται στο λειτουργικό τμήμα, όπως το κτίριο ΣΕΓΚΕΝ και ο κάθετος στο κρηπίδωμα της Α’ Φάσης προβλήτας πλαγιοδέτησης (απαραίτητος για την υποδοχή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων)», αναφέρει ο κ. Μπέζας σε δήλωσή του.

Πηγή: www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...