Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Γεωλογική «μετακίνηση εδαφών» στο Δήμο Πάργας


Kαι αποκλεισμένο χωριό στη Θεσπρωτία

«Γεωλογικό φαινόμενο μετακίνησης εδαφών» παρατηρούν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στην περιοχή του χωριού Σκεπαστό στο Δήμο Πάργας, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις, ενώ ένα σπίτι βρέθηκε στο «αέρα». Αποκλεισμένο παραμένει το χωριό Πηγαδούλια Φιλιατών στη Θεσπρωτία πάνω από δύο εβδομάδες, λόγω κατολισθήσεων από την κακοκαιρία.

Ο ιερέας Θεόδωρος Ζώης, κάτοικος του χωριού Πηγαδούλια δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι οι βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο που ενώνει το χωριό με τους Φιλιάτες και την Ηγουμενίτσα, καθιστώντας αδύνατη την προσέγγιση του λεωφορείου και του σχολικού οχήματος στο χωριό. Οι 30 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά απόσταση ενός χιλιομέτρου για να επιβιβαστούν στο σχολικό και να μεταβούν στα σχολεία τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν με δική τους ευθύνη Ι.Χ. αυτοκίνητα, ώστε να εφοδιάσουν την οικογένεια με τα αναγκαία τρόφιμα από τους Φιλιάτες ή την Ηγουμενίτσα.

Τα Πηγαδούλια απέχουν 20 χιλιόμετρα από τους Φιλιάτες και έχουν 100 μόνιμους κατοίκους.

Επιταχύνθηκε η εξέλιξη της μετακίνησης εδαφών στο Δήμο Πάργας 

Ο δήμαρχος Πάργας Αθ. Λιόλιος δήλωσε στο ΑΜΠΕ πως κλιμάκιο του ΙΓΜΕ που επισκέφθηκε την περιοχή του χωριού Σκεπαστό διαπίστωσε ότι επιταχύνθηκε η εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου μετακίνησης εδαφών, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Ο κ. Λιόλιος είπε ότι η οδηγία των ειδικών επιστημόνων είναι να μην γίνει καμία παρέμβαση έως ότου ολοκληρωθεί το φαινόμενο.

Στο Δήμο της Πάργας έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδόστρωμα των επαρχιακών δρόμων στην Ανθούσα και την Αγιά, όπου «οι αγροτικοί δρόμοι είναι τσακισμένοι», όπως είπε ο κ. Λιόλιος.

Σοβαρή καθίζηση έχει υποστεί το οδόστρωμα στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας -Πρέβεζας στην θέση Γέφυρα της Δέσπως, μία περιοχή που αντιμετωπίζει συχνά ανάλογα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...