Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Παρουσίαση της έκδοσης των γραμματοσήμων για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων


Παρουσίαση της έκδοσης  των γραμματοσήμων και του ειδικού λευκώματος  από τα ΕΛΤΑ,για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, που είχε προτείνει στην διοίκηση των κρατικών Ταχυδρομείων, πριν ένα χρόνο, η Πανηπειρωτική Συνομσπονδία Ελλάδος και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Με ένα ιστορικό λεύκωμα το οποίο περιέχει σπάνια ντοκουμέντα, με την έκδοση σειράς γραμματοσήμων και μεταλλίων τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν την εκατοστή επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, ύστερα από πρόταση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και του Δήμου Ιωαννιτών.

Η παρουσίαση έγινε, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013, το πρωί,  σε ειδική εκδήλωση στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ευχαρίστησε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και όλους τους συντελεστές των εκδόσεων για την πολύ σημαντική δουλειά του έκαναν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα υπερέβαλλαν εαυτούς και παρουσίασαν ένα εξαίρετο αποτέλεσμα.

Η παρουσίαση έγινε από τον Ειδικό Σύμβουλο των ΕΛΤΑ Μωυσή Κωνσταντίνη, από τον Συνταγματάρχη της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού Γιώργο Σκαλτογιάννη, ενώ μίλησε και ο Περιφερειακός Διευθυντής  Ηπείρου των ΕΛΤΑ Βασίλης Πλιάτσικας.

«Τα Ελληνικά Γραμματόσημα στα 150 χρόνια που κυκλοφορούν, απεικονίζουν γεγονότα που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία του έθνους μας. Οι πιο σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας είναι καταγεγραμμένες στις σειρές γραμματοσήμων. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνης.
Έτσι λοιπόν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υλοποίησε την επιλογή των θεμάτων των γραμματοσήμων του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλογιάννη με εικονογραφημένο υλικό που πρότεινε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων,  Ηι αρχική δέα της έκδοσης των γραμματοσήμων για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Ηπείρου, ανήκει στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η οποία μεταφέρθηκε στην Διοίκηση των ΕΛΤΑ και έγινε αποδεχτή, με την οποία συμπορεύτηκε και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων

Τα γραμματόσημα της αναμνηστικής σειράς κυκλοφορούν ως εξής:
-Το γραμματόσημο των 0,03 ευρώ, το οποίο απεικονίζει Ηπειρώτισσες στον Αγώνα, σε 750 χιλιάδες τεμάχια
-Το γραμματόσημο των 0,55 ευρώ, το οποίο απεικονίζει εξόρμηση ευζώνων σε 750 χιλιάδες τεμάχια
-Το γραμματόσημο των 0,62 ευρώ το οποίο απεικονίζει έκρηξη οβίδας σε ενάμισι εκατομμύριο τεμάχια.
-Τα γραμματόσημα κυκλοφόρησαν την 21η Φεβρουαρίου και θα διατίθενται από όλα τα ταχυδρομεία της χώρας για έναν χρόνο.

Επίσης κυκλοφορούν κι άλλα φιλοτελικά προιόντα όπως εικονογραφημένοι φάκελοι, ειδικοί αναμνηστικοί φάκελοι με γραμματόσημο και μετάλλιο και κάρτες.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν ειδικό συλλεκτικό λεύκωμα πολυτελείας που καταγράφει κι αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τη δράση του ελληνικού στρατού για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Τίτλος του λευκώματος «Εκ θριάμβου δικαίωσις- 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων».

Το λεύκωμα όπως ανέφερε ο κ. Σκαλτσογιάννης χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη καταγράφει τις επιχειρήσεις του στρατού ως τις 19 Φεβρουαρίου 1913 και συνοδεύεται από σπάνιες φωτογραφίες, η δεύτερη περιέχει όλες τις διαταγές από τις 19 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 1913 όπως και κείμενα ανωνύμων, στρατιωτών, ανταποκριτών που τεκμηριώνουν τις διαταγές και η τρίτη περιλαμβάνει θεματικές με άγνωστες πτυχές της περιόδου εκείνης.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής των ΕΛΤΑ, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για τις εκδόσεις αυτές. Όπως ανέφερε την 21η Φεβρουαρίου όπου τα καταστήματα των Ιωαννίνων λειτούργησαν για τρεις ώρες καταγράφηκε μία εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού καθώς τα περισσότερα προιόντα εξαντλήθηκαν.

Τέλος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Γιωτίτσας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές των εκδόσεων, σημειώνοντας ότι το λεύκωμα αποτελεί μία εντυπωσιακή καταγραφή γεγονότων το οποίο μπορεί να κοσμεί τις βιβλιοθήκες όλων.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στην παρουσίαση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Ιπποκράτης Μιχ. Κατσένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...