Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

H Ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Οικονόμου


H Ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Οικονόμου στην ''Πίτα του Ηπειρώτη 2013'' σήμερα Κυριακή 27-01-2013, στο ΣΕΦ.

Σεβασμιώτατε , Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομε, Αγαπητοί Προσκαλεσμένοι, Αγαπητοί Συμπατριώτες Ηπειρώτισσες , Ηπειρώτες και φίλοι της Ηπείρου.

Καλώς ανταμωθήκαμε , για να βιώσουμε για μια ακόμα φορά , το γνήσιο , τον ανθρώπινο παραδοσιακό μας πολιτισμό , με τα τραγούδια της ζωής .Της ξενιτιάς και του νόστου , της χαράς και της λύπης , του γάμου και του χάρου. Με τους σκοπούς μας τους μακρόσυρτους και τους χορούς μας που μετατρέπουν σε ήχο και ρυθμό τ΄ ανθρώπινα συναισθήματα και που αυτά δεμένα σε μια δυναμική ζωογόνα ενότητα εκφράζουν την πίστη στη ζωή και τον άνθρωπο. Το κλαρίνο μας το λαούτο, το βιολί και το ντέφι μαζί με την ποντιακή λύρα ας ηχήσουν σήμερα παντού σαν ο παιάνας της εργασιακής ειρήνης και της κοινωνικής ισορροπίας  και ας κατατροπώσουν τους απαίσιους κρότους των κεφαλών του οικονομικού πολέμου κι ας πείσουν  τους υποστηρικτές τους, ότι όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Γι΄ αυτό και μείς αφιερώσαμε τούτη τη γιορτή στην Ήπειρο του πολιτισμού , της νεολαίας και της αλληλεγγύης.

Από τούτο το μεγάλο Ηπειρώτικο αντάμωμά μας , στην αρχή μιας ακόμα πολύ δύσκολης χρονιάς για τον τόπο μας , μιας ακόμα πολύ δύσκολης χρονιάς για τον Ηπειρώτη και κατά συνέπεια για όλο  το λαό μας ,για το λαό μας, που δίχως να το ξέρει και χωρίς να το θέλει , οδηγήθηκε στη φτώχεια και στη μιζέρια , στην ανεργία , στην κάθετη πτώση του βιοτικού του επιπέδου , σε πλήρες θα έλεγα οικονομικό και κοινωνικό  αδιέξοδο , στέλνουμε μέσα και έξω από την Ελλάδα, Ηπειρώτικο μήνυμα υπερήφανης αντίστασης και αγώνα στη μοίρα που μας χαλκεύουν .Μήνυμα αγονάτιστης αντίστασης , όπως ορίζει και επιτάσσει το αγωνιστικό και αξιακό προγονικό μας ήθος:

Το αγωνιστικό προγονικό μας ήθος , που το ανασαίνουμε στα Σουλιώτικα τραγούδια μας, στο έπος του 40-41 και στο μεγαλείο της Εθνικής μας αντίστασης .
Το αξιακό και προγονικό μας ήθος , το ήθος του Ηπειρώτη , που είναι ταυτισμένο στην κοινή Ελληνική συνείδηση: Με την παράδοση , τον διαφωτισμό, την παιδεία , τον πολιτισμό  , την εθνική ευεργεσία , το κοινοτικό πνεύμα και την αλληλεγγύη.
Κι επειδή στα δύσκολα οι λαοί κρατιούνται από την ψυχή τους  , εμείς οι Ηπειρώτες που το ξέρουμε πολύ καλά το μάθημα της ιστορίας , στέλνουμε πάνω από όλα : Μήνυμα πολιτιστικής αντίστασης που είναι μήνυμα «επιστροφής» στο αξιακό βάθος της Ελληνικής ψυχής , που είναι η αστείρευτη πηγή της μεγάλης δύναμης του λαού μας, για να ξαναεστιάσει γερά : τον μίτο της λεβεντιάς που συμπυκνώνει την ευψυχία και την αντρειοσύνη των προγόνων μας στην τρισχιλιετή ιστορική μας διαδρομή . Τον μίτο του φιλότιμου , που συμπυκνώνει τη βαθύτερη ουσία της αξιακής μας παρακαταθήκης , ορίζοντας τον ηθικό μας κώδικα, την ευγένεια και την αξιοπρέπειά μας.  Τον μίτο επίσης της δημιουργικότητας , της ασίγαστης δημιουργικότητας του Έλληνα με όλα τα ποιοτικά στοιχεία που την συνοδεύουν.

Μαζί όμως με το μήνυμα πολιτιστικής αντίστασης , στέλνουμε και μήνυμα αλληλεγγύης , όχι μόνο στην απλή φιλανθρωπική της εκδοχή αλλά ως ανεκτίμητο προαπαιτούμενο της πιο προωθημένης συλλογικότητας και πατριωτικής αλληλοστήριξης , που ήταν πάντοτε η πρωταρχική ιδιότητα συνοχής και προκοπής των Ηπειρώτικων κοινοτήτων όπου γής .Αλλά η αλληλεγγύη σ΄ αυτήν την προωθημένη της εκδοχή , ήταν και θεμελιακή αρετή όλων των Ελλήνων στις πολύ δύσκολες περιόδους της ιστορίας μας. Γι΄ αυτό και πρέπει να την ψάξουμε στο σκληρό δίσκο της πολιτιστικής μας συνείδησης , μαζί με πολλές ξεχασμένες αρετές μας ,της συνεργασίας , της συντροφικότητας , της συλλογικής δράσης  που τόσο τις έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να βγούμε σε μετατροϊκανό ξέφωτο.

Γιατί αγαπητοί μου συμπατριώτες ,  δεν θα βγούμε από το πολύ βαθύ χαντάκι , που μας έριξε η πολιτική αφροσύνη και η κακοδιαχείριση   της μεταπολίτευσης,  χωρίς αγώνα και κυρίως χωρίς πολιτιστική αντίσταση , που είναι η στέρεη  βάση της υπερήφανης καθολικής αντίστασης του λαού μας στην τροϊκανή επικυριαρχία. Κι εμείς από τούτο το μεγάλο Ηπειρώτικο αντάμωμα , στέλνουμε παντού το μήνυμά μας πώς η αντίσταση, όπως την υπαγορεύει η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας , θέλει δύναμη , θέλει  λεβεντιά , θέλει φιλότιμο , θέλει εμπνευσμένη δημιουργικότητα, θέλει μαζί με όλα αυτά και πάνω απ΄ όλα αυτά ενότητα και αλληλεγγύη.

Ο Βάρναλης  μας το λέει απλά : «πώς εδώδε να βγούμε ; όχι ένας , ένας! Όλοι μαζί και μοναχός κανένας ! Σαν φτάσ΄ η εσχάτη ανάγκη να σωθείς , ενωμένος λαός θα σηκωθείς.
 Ευχαριστούμε ιδιαίτερα, τον Σεβασμιότατο Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομο που ασμένως αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας  όλους τους επίσημους προσκαλεσμένους μας που τιμήσατε τη γιορτή μας με την παρουσία σας .Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας , την ''Φέτα Ήπειρος'', την Εθνική Τράπεζα, την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ),  την τηλεόραση ΕΡΤ  και το ραδιόφωνό της στα Γιάννινα για τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης στην Ήπειρο. Ευχαριστούμε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ηπείρου και της Αθήνας,  τον   έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για την πολύτιμη προβολή της εκδήλωσής μας . Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τις κομπανίες μας ,  τα χορευτικά μας , τις χορωδίες , τα παιδιά , τους γονείς , τους χοροδιδασκάλους  ,όλους τους μουσικούς και τεχνικούς για την άξια τούτη δουλειά τους. Ευχαριστούμε τους παρουσιαστές μας ηθοποιούς .Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Ομοσπονδία ποντικών  σωματείων Ελλάδος και γενικά τους Πόντιους, που ήλθαν από την Ήπειρο, από την Νέα Σινώπη, την Νέα Σαμψούντα και την πόλη της Πρέβεζας, αλλά και αυτούς των Ποντιακών Συλλόγων της Αττικής  που είναι μαζί μας  και έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωσή μας  και τέλος ευχαριστούμε όλους  εσάς που δώσατε και πάλι το παρόν στην εκδήλωσή μας.

Αγαπητοί συμπατριώτες  υποδεχόμαστε τον καινούργιο χρόνο με ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία κι ευχόμαστε να αποβεί χρόνος διεθνούς ειρήνης , χρόνος προκοπής και προόδου για τον τόπο μας και να φέρει σε όλους εσάς Υγεία , χαρά και ευτυχία .  Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...