Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Το ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα τίμησε την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Συγκίνηση, μνήμη, τιμή και σεβασμός. Τέσσερις λέξεις που περιγράφουν το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, ο Σύλλογος Γυναικών Πρέβεζας, η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, για την 39η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μπροστά στη «Θεοφάνειο» είχε στηθεί μικροφωνική με τα τραγούδια του Λοϊζου, του Θεοδωράκη, του Ξυλούρη να δημιουργούν αγωνιστικό κλίμα. Η εκδήλωση ξεκίνησε όπως αρμόζει στην περίπτωση. Με τη νεολαία.

Ο Ανδρέας Νόβας και η αδερφή του Ευγενία, τραγούδησαν κομμάτια του Μάνου Λοϊζου και του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από μέλη της ΚΝΕ.

Την κεντρική ομιλία έκανε εκ μέρους του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, η Άννα Αφεντουλίδου, μέλος του Συλλόγου Γυναικών Πρέβεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πρέβεζας.

Η κα Αφεντουλίδου αναφέρθηκε στο χρονικό της εξέγερσης και παρέθεσε τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην εξέγερση. Στάθηκε σε εκείνους που δε λύγισαν στην τρομοκρατία της Χούντας και τόνισε πως θα πρέπει ο ελληνικός λαός να είναι περήφανος γι' αυτούς.

Επισήμανε πως η φασιστική Χρυσή Αυγή, επιχειρεί να διαστρεβλώσει το νόημα του Πολυτεχνείου, γιατί δεν θέλει τα παιδιά των φτωχών, λαϊκών οικογενειών να μάθουν το ρόλο της Χούντας υπέρ του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και της ντόπιας πλουτοκρατίας. «Αυτό πρέπει να αποκρουστεί αποφασιστικά», είπε με νόημα και ξεκαθάρισε ότι κόντρα σε αυτούς που το θέλουν, το Πολυτεχνείο δε θα γίνει ένα μουσειακό είδος, αλλά θα περνά πάντα τα πραγματικά του μηνύματα στην κοινωνία.

«Το Πολυτεχνείο απέδειξε ότι όταν υψώνουμε το αγωνιστικό μας ανάστημα, μπορούμε όχι μόνο να παρεμβαίνουμε, αλλά και να καθορίζουμε προς όφελός μας τις εξελίξεις», ανέφερε η κα Αφεντουλίδου και συμπλήρωσε: «Τιμάμε όλους αυτούς που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν από το χουντικό καθεστώς. Το Πολυτεχνείο ήταν μία απόδειξη ότι σε αυτόν τον τόπο, όσα εμπόδια κι αν βάζουν οι ισχυροί, σε τούτο εδώ τον τόπο θα κάνει ξαστεριά».

Τότε οι συγκεντρωμένοι χειροκρότησαν θερμά. «Η νεολαία στο Πολυτεχνείο απάντησε στο δίλημμα: συμβιβασμός ή ανατροπή και ρήξη. Επέλεξε το δεύτερο. Εμάς δε μας βάζουν στο χέρι. Θα συνεχίσουμε. Μέχρι την τελική νίκη...», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία της.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων. Στεφάνι και λουλούδια κατέθεσαν οι:
Νομαρχιακή Επιτροπή Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας του ΚΚΕ
Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ
ΠΕΑΕΑ
ΠΑΜΕ
ΠΑΣΥ-Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων
ΠΑΣΕΒΕ-Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας
ΜΑΣ
Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας
Σύλλογος Γυναικών Πρέβεζας
Σωματείο Οικοδόμων Πρέβεζας
Σωματείο Συνταξιούχων Πρέβεζας.
Στη συνέχεια έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης (Παναγή Τσαλδάρη, Λεωφόρος Ειρήνης, Καρυωτάκη, παραλία), με κεντρικά συνθήματα: «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι», «Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη ταξική».

Πηγή: www.atpreveza.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...