Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

Το πρώτο κουδούνι…

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει και εύχομαι να είναι μια χρονιά προόδου και δημιουργίας.

Ευχή μου είναι η καινούργια χρονιά να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις και περισσότερες επιτυχίες για τους μαθητές μας, που είναι το αύριο του τόπου μας και η ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Η εκκίνηση κάθε σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την αφετηρία νέων ελπίδων και νέων προσδοκιών καθώς η παιδεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά και θεμελιώδη παράγοντα ανάπτυξης και διαμόρφωσης ενεργών πολιτών ικανών να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες εθνικές αλλά και υπερεθνικές προκλήσεις.

Στο πλαίσιο της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, την οποία βιώνει σήμερα η χώρα μας, είναι επιτακτική η ανάγκη το σχολείο να αποτελέσει τη βάση αναγέννησης της κοινωνίας μας.

Στόχος όλων μας, πρέπει να είναι ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία και τον κόσμο, ένα σχολείο γνώσεων και ευκαιριών.
Ένα σχολείο που θα παράγει ανθρώπους με κρίση και φαντασία, που θα διδάσκει στους μαθητές τις αξίες και τα δημοκρατικά ιδεώδη και που θα προσφέρει γνώση και όχι στείρα επανάληψη.

Η Παιδεία είναι πάντα αυτή που προετοιμάζει τις αλλαγές στην κοινωνία.

Μπορούμε και πρέπει μέσα στα σχολειά μας να διαμορφώσουμε αυριανούς πολίτες, που θα έχουν ελεύθερη σκέψη και δημοκρατική συνείδηση, ωριμότητα και άποψη, ολοκληρωμένες προσωπικότητες απαλλαγμένες από προκαταλήψεις, με υψηλή αυτοεκτίμηση και υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης, προσανατολισμένες στη μάθηση που θα είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις των δύσκολων καιρών που περνά η χώρα μας αλλά και η Ευρώπη.

Ως εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας δημοτικής εκπαίδευσης θα ήθελα να εξομολογηθώ ότι κοιτώντας μέσα στα μάτια των μαθητών μου βλέπω τη χαρά της δημιουργίας, τη χαρά της γνώσης, τη χαρά της ελευθερίας της σκέψης, τη χαρά της γνωριμίας του κόσμου, τη χαρά της προσφοράς και του αγώνα… δηλαδή βλέπω τη χαρά της ζωής!

Συγχρόνως όμως αισθάνομαι λύπη γιατί οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για να ζήσουν όλες αυτές τις χαρές έχουν λιγοστέψει και γιατί ο κόσμος που τους προσφέρουμε έχει πολλές μίζερες και ψεύτικες χαρές και γιατί η ευαισθησία τους δοκιμάζεται και πληγώνεται καθημερινά.

Φοβάμαι λοιπόν μη γυρίσουν την πλάτη στον κόσμο και διαλέξουν τη φυγή...

Και δεν φοβάμαι μόνον για εκείνους αλλά και για εμάς γιατί σκέφτομαι τι μπορεί να είναι και τι μπορεί να σημαίνει ο κόσμος όταν από το βλέμμα παιδιών λείψει η χαρά της ζωής…

Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου θέλω να ευχηθώ στους συναδελφους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη στο δύσκολο και εποικοδομητικό έργο τους, στους γονείς να χαίρονται πάντα με την πρόοδο και την επιτυχία των παιδιών τους και στους πιο σκληρά εργαζόμενους, τους μαθητές, θέλω να τους ευχηθώ δύναμη για να ζήσουν, για να μάθουν, για να αναπτύξουν την ελευθερία της σκέψης τους, για να περιφρονήσουν τον κάθε λογής σκοταδισμό και τις ψεύτικες αξίες, για να δουν τον κόσμο θετικά και να θελήσουν να τον κάνουν καλύτερο.

Ο κόσμος είναι δικός τους και πρέπει να τον διεκδικήσουν!

Καλή σχολική χρονιά!

Σμπόνια Αγνή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...