Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Η ΤΥΡΑΣ πιο κοντά στη «Δωδώνη»

Ακλόνητο φαβορί για την αγορά της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» καθίσταται η Τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ, μητρική εταιρεία της Λαρισαϊκής «Όλυμπος», μετά το άνοιγμα των προσφορών που κατέθεσαν στον σχετικό διαγωνισμό της ΑΤΕ οι πέντε τελικοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Thessalianews.gr, η τελική κατάταξη φέρει πρώτη την ΤΥΡΑΣ των αδερφών Σαράντη, με ένα ποσό κοντά στα 27 εκ. ευρώ, με την «Σίμος food» να ακολουθεί με μια προσφορά περίπου κατά 2 εκ. ευρώ μικρότερη. Οι υπόλοιποι τρείς, δηλαδή η γαλλική πολυεθνική «Λακταλίς», η Τουρκική «Τσοπάνις» και οι Γιαννιώτες συνεταιριστές που συμμετέχουν με μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό σχήμα της «Δωδώνης», απέχουν αρκετά από τους δύο πρώτους και ουσιαστικά δεν έχουν καμία πιθανότητα να επιλεγούν.

Όμως, παρόλο που η «Σίμος Food» προσφέρει όλο το ποσό σε μετρητά- ενώ η ΤΥΡΑΣ δίνει ένα μέρος του τιμήματος σε δόσεις- με τον απερχόμενο διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη να σπεύδει εξ αυτού να ερμηνεύσει ως καλύτερη αυτή της «Σίμος Food», έχει ένα σοβαρό κόλλημα που πρακτικά την καθιστά εκτός διαδικασίας. Η εν λόγω εταιρεία, που στον συγκεκριμένο διαγωνισμό κατέβηκε μαζί με ρώσο επιχειρηματία, υπήρξε για πολλά χρόνια εμπορικός αντιπρόσωπος της «Δωδώνης» στην Αθήνα και έχει φεσώσει την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία με ποσό της τάξεως των 15 εκ. ευρώ!

Μάλιστα νομικοί κύκλοι που γνωρίζουν λεπτομερώς την διαδικασία πώλησης της «Δωδώνης», αναρωτιούνται πως επετράπη στην συγκεκριμένη εταιρεία να αποπειραθεί να εξαγοράσει μια επιχείρηση για την σημερινή οικονομική κατάσταση της οποίας φέρει και η ίδια μεγάλη ευθύνη.

Μάλιστα επί του θέματος υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας «Πρωϊνός Λόγος» η οποία στο Κυριακάτικο φύλλο της αναφέρει τα εξής:

«Την είδηση, ότι ένας μεγαλοοφειλέτης της «Δωδώνης» κατέθεσε την μεγαλύτερη πρόταση για την αγορά της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας, «έβγαλε» χθες ο Θόδωρος Πανταλάκης, ο οποίος παράλληλα υπέβαλε και την παραίτησή του από Διοικητής της ΑΤΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Πανταλάκης, κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. της ΑΤΕ – του τελευταίου έτσι όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα-, - η πιο συμφέρουσα προσφορά για τη «Δωδώνη» θεωρείται από τη διοίκηση αυτή της Simos Food. Πρόκειται για μια εταιρία με έδρα την Αθήνα, που αποτελεί για χρόνια συνεργάτη της «Δωδώνης», προωθώντας τα προϊόντα της στην αγορά της πρωτεύουσας.

Όμως, η συγκεκριμένη εταιρία οφείλει –σύμφωνα με πληροφορίες- στη «Δωδώνη» περί τα 15 εκ. ευρώ (!), κάτι όμως που δεν είπε ο κ. Πανταλάκης στη χθεσινή συνεδρίαση. Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή την καλύτερη πρόταση για την «Δωδώνη» έχουν καταθέσει αυτοί που της...χρωστάνε!

Αντιδράσεις...

Όπως είναι λογικό, οι αντιδράσεις από την πλευρά κτηνοτρόφων και εργαζομένων ήταν άμεσες. Ήδη, για τη Δευτέρα προγραμματίζεται διευρυμένη συνεδρίαση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, στην οποία –προφανώς- θα διατυπωθούν ερωτήματα, όπως «πώς άφησαν μια εταιρία μεγαλοοφειλέτη της «Δωδώνης» να καταθέσει πρόταση αγοράς;» και «εάν τώρα αυτή η εταιρία χρωστά 15 εκ. ευρώ στη «Δωδώνη», πώς θα τη διαχειριστεί, εάν και εφόσον την αγοράσει;».

Ο Όμιλος ΤΥΡΑΣ, που δραστηριοποιείται στα προϊόντα γάλακτος και στους χυμούς φρούτων, διαθέτει πέντε εργοστάσια (Τρίκαλα, Λάρισα, Ξάνθη, Ρουμανία, Βουλγαρία) και απασχολεί περί τους 900 εργαζόμενους.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, όπως προκύπτει από χθεσινοβραδινή δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυραγάνη, οι θυγατρικές της ΑΤΕ δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό συνεπάγεται ότι την τελική απόφαση για την κατακύρωση του διαγωνισμού της «Δωδώνης» θα λάβει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, γνωστότερο ως ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...