Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για την κατασκευή φράγματος στον Άραχθο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφορικά με την κατασκευή φράγματος στην θέση Αγίου Νικολάου στον Άραχθο κατατέθηκε από τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ της Ηπείρου Χρήστο Μαντά (Ιωαννίνων), Όλγα Γεροβασίλη (Άρτας), Κώστα Μπάρκα (Πρέβεζας) καθώς και από τους συναδέλφους τους Δημήτρη Παπαδημούλη (Β' Αθηνών) και Ηρώ Διώτη (Λάρισας).

Το περιεχόμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Επανήλθε στις 11/07/2012, σε ημερίδα του ΤΕΕ παραρτήματος Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα με θέμα την παρουσίαση του Προσχεδίου Διαχείρισης Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου το φλέγον ζήτημα για την τοπική κοινωνία αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο, της κατασκευής φράγματος στη θέση Αγίου Νικολάου του ποταμού Αράχθου.

Είχε επισημανθεί και με προηγούμενη ερώτηση μας στη Βουλή η μεθόδευση για την κατασκευή του εν λόγω υδροηλεκτρικού φράγματος (Υ/Φ) μετά την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 56 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ.

Το θέμα θεωρούνταν λήξαν σύμφωνα με την αρνητική απόφαση του ΣτΕ  που με την απόφαση 3858/2007 ακύρωσε την άδεια παραγωγής Ενέργειας και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων-ΕΠΟ, ενώ έχει απορριφθεί επίσης και από το σύνολο των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και της αποδημίας.

Παρ’ όλα αυτά, εντύπωση και αντιδράσεις προκάλεσε η στάση των εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ με τη νέα πρόταση συμπερίληψης του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αγ. Νικόλαο Αράχθου στο Προσχέδιο Διαχείρισης Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης. Σε σχετική ερώτηση απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ από τους φορείς και το ενδιαφερόμενο κοινό που βρίσκονταν στο ακροατήριο σχετικά με το σκεπτικό της νέας πρότασης  η απάντηση ήταν ότι «οι εργοδότες μας, μας είπαν να βάλουμε το φράγμα στην μελέτη»

Επιμένουμε και πάλι ότι η κατασκευή και τρίτου Υ/Φ στον Άραχθο, σ’ ένα ποτάμι που έχει ήδη συνεισφέρει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο μεγάλα Υ/Φ το Πουρνάρι Ι και II, θα υποβαθμίσει την περιοχή, θα αλλοιώσει τον πολιτιστικό της χαρακτήρα και θα ακυρώσει επενδύσεις σε υποδομές που έχουν γίνει από το κράτος και από ιδιώτες σε επιχειρήσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η διάταξη του άρθρου 52 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ θα δημιουργήσει τεράστια νομικά και κοινωνικά προβλήματα αφού θα επιφέρει ανατροπές γενικότερων κατευθύνσεων των περιφερειακών χωροταξικών σχεδιασμών, γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και ζητούμε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί από το σχέδιο λεκανών απορροής η προοπτική κατασκευής 3ου Υ/Φ στον Άραχθο με ταυτόχρονη τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 52 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ., γιατί έτσι μόνο θα αποφευχθεί κάθε μελλοντικός κίνδυνος κατασκευής 3ου Υ/Φ στον Άραχθο.

Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•Σκοπεύει η κυβέρνηση να αποσύρει τα άρθρα 52 και 56 από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ;

•Ποιο είναι το σκεπτικό της νέα συμπερίληψης του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αγ. Νικόλαο Αράχθου στο Προσχέδιο Διαχείρισης Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, παρά την απόφαση 3858/2007 του ΣτΕ;

•Θα πάρει σαφή θέση η κυβέρνηση για το φράγμα του Αγ. Νικολάου λαμβάνοντας υπ όψιν τις τεκμηριωμένες απόψεις της τοπικής κοινωνίας και θα σταματήσει επιτέλους αυτό το σήριαλ με το συγκεκριμένο φράγμα;

Οι  ερωτώντες  βουλευτές
Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Όλγα Γεροβασίλη βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Κώστας Μπάρκας  ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Δημήτρης Παπαδημούλης , βουλευτής Β Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Ηρώ Διώτη, βουλευτής Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...