Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ιωάννινα: "Έξυπνες στάσεις" από το αστικό ΚΤΕΛ

Σύστημα "έξυπνων στάσεων" οι οποίες θα πληροφορούν το επιβατικό κοινό για το πότε θα καταφτάνει το αστικό λεωφορείο καθώς και τα δρομολόγια θα αποκτήσει το αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

Στην προχτεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ενέκρινε με ομόωνη απόφασή του τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Αστικό ΚΤΕΛ ώστε να παραχωρηθούν οι δημοτικοί χώροι κοντά στις στάσεις του υπεραστικού ΚΤΕΛ ώστε να εγκατασταθεί το σύστημα.

Το ολοκληρωμένο σύστημα τηλεματικής του αστικού ΚΤΕΛ θα περιλαμβάνει 18 πινακίδες ενημέρωσης του κοινού («έξυπνες στάσεις»), σε επιλεγμένα σημεία στάσεων αναμονής επιβατών.

Οι πινακίδες θα πληροφορούν τους επιβάτες για τον ακριβή χρόνο άφιξης του λεωφορείου, στοιχεία διαδρομής λεωφορείου κ.λ.π. Η σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του αστικού ΚΤΕΛ θα έχει διάρκεια 16 ετών, ενώ οι “έξυπνες στάσεις” θα τοποθετηθούν και θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με χρήματα του Αστικού ΚΤΕΛ, το οποίο επίσης είναι υποχρεωμένο να συντηρεί και να ηλεκτροδοτεί τις στάσεις.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση η οποία θα υπογραφεί ο Δήμος Ιωαννιτών “διατηρεί το δικαίωμα επί των στάσεων αναμονής επιβατικού κοινού, που ανήκουν στην κυριότητα του, όπως επίσης για το δικαίωμα εκμετάλλευσης, με διαφημιστική προβολή προϊόντων, υπηρεσιών κ.λ.π., των ίδιων στάσεων ιδιοκτησίας”.

Το αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων έχει ήδη υποβάλει πρόταση στην Περιφέρεια Ηπείρου για να ενταχθεί το έργο στον αναπτυξιακό νόμο. Το συνολικό κόστος φτάνει τις 350.000 ευρώ.

Η πρόταση υποβλήθηκε τον Απρίλιο και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης. Σε περίπτωση που η πρόταση δεν ενταχθεί το αστικό ΚΤΕΛ σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το έργο από ιδίους πόρους. μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής σημείωσε πως «σε μία εποχή δύσκολη εμείς αποφασίζουμε να επενδύσουμε».

Το σύστημα τηλεματικής θα εγκατασταθεί σε όλο το λεκανοπέδιο με τη βοήθεια δορυφόρου, ενώ σε αρχική φάση οι 18 «έξυπνες στάσεις» θα καλύπτουν κεντρικά σημεία όπως η Αγία Αικατερίνη, η στάση στο Παλλάδιο, η κεντρική πλατεία, το πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση που θα υπογραφεί με το δήμο Ιωαννιτών το δίκτυο μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα σημεία. Φιλοδοξία είναι να καλύψει έγκυρα και έγκαιρα τις απαιτήσεις των δημοτών από την Ελεούσα μέχρι το Ελληνικό.

Να σημειωθεί τέλος πως τα Γιάννενα είναι η μοναδική μεγάλη πόλη στην Ελλάδα στην οποία δεν λειτουργεί τέτοιο σύστημα πληροφόρησης για τις αστικές συγκοινωνίες.

Ένα ακόμη δείγμα της χαμηλής ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αντίθεση με την τιμή του εισιτηρίου το οποίο παραμένει υψηλό.

Πηγή: www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...