Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν έργα σε δρόμους του Δήμου Ιωαννίνων

Ασφαλτοστρωμένους δρόμους, πεζοδρόμια και αποχετευτικό δίκτυο θα αποκτήσουν δρόμοι στην επέκταση του σχεδίου πόλης στην Ανατολή του Δήμου Ιωαννιτών καθώς εντάχτηκε και τυπικά στο πρόγραμμα “Αγροτική Αναγέννηση” του ΕΣΠΑ πρόταση την οποία είχε καταθέσει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Αναφέρουμε και τυπικά επειδή η ένταξη του συγκεκριμένου έργου είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα (22 Ιουνίου) από την Περιφέρεια Ηπείρου κι απέμενε η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον περιφερειάρχη Ηπείρου και προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχή (ΕΔΑ). Η σχετική απόφαση υπογράφηκε την Παρασκευή 29 Ιουνίου και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της “Διαύγειας” προκαλώντας και σχετική ικανοποίηση στο Δήμο Ιωαννιτών.

Σχετική επειδή είναι το πρώτο έργο του Δήμου το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα “Αγροτική Αναγέννηση” με την περιφέρεια να έχει ήδη απορρίψει την ένταξη άλλων τεσσάρων έργων στις Δημοτικές Ενότητες καθώς ο Δήμος εμφανίζεται εντελώς απροετοίμαστος στις προτάσεις τις οποίες καταθέτει (λείπουν ολοκληρωμένες τεχνικές μελέτες και ρυμοτομικά σχέδια, δεν υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, απουσιάζουν γνωμοδοτήσεις συναρμόδιων υπηρεσιών).

Εν πάσει περιπτώσει, ο Δήμος καταφέρνει να εντάξει ακόμη ένα έργο που αφορά στην ποιότητα ζωής σε μία από τις συνοικίες του καλλικρατικού Δήμου.

Συγκεκριμένα,στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος" εντάσσεται το έργο "Διαμόρφωση εσωτερικής οδοποιίας στον οικισμό Ανατολής".

Η πράξη αφορά τη διαμόρφωση ενός συστήματος οδών, εντός του σχεδίου επέκτασης του οικισμού Ανατολής και σύμφωνα με την εγκεκριμένη πράξη εφαρμογής. Θα γίνουν εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης, κατασκευής πεζοδρομίων εκατέρωθεν των δρόμων, κατασκευής δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων και εγκατάστασης δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Συγκεκριμένα οι οδοί που διαμορφώνονται μ είναι:

-Οδός Δεξαμενής, στο σύνολό της σε μήκος 535 μ.
-Οδός Αγίας Σοφίας, το τμήμα μεταξύ της λεωφόρου Ειρήνης και της οδού Παναγίας Σουμελά, σε μήκος 188 μ.
-Οδός Ομήρου, το τμήμα μεταξύ των οδών Δεξαμενής και Ζωσιμαδών, σε μήκος 100 μ.
-Οδός Αγωνιστών Ανατολής, το τμήμα μεταξύ των οδών Δεξαμενής και Ζωσιμαδών, σε μήκος 85 μ.
- Οδός Προφήτη Ηλία, το τμήμα μεταξύ των οδών Δεξαμενής και Ζωσιμαδών, σε μήκος 74 μ.
- Οδός Ιερέα Εμμανουηλίδη, το τμήμα μεταξύ των οδών Δεξαμενής και Παναγίας Σουμελά, σε μήκος 153 μ.
- Οδός Ζωσιμαδών, το τμήμα μεταξύ των οδών Αγίας Σοφίας και Προφήτη Ηλία, σε μήκος 198 μ.

Το δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων αποτελείται από δύο διακριτά τμήματα:

-Το πρώτο αποτελείται από δευτερεύον δίκτυο αγωγών επί των οδών Προφήτη Ηλία, Αγωνιστών Ανατολής και τμήματος της οδού Δεξαμενής, συνολικού μήκους 514μ. που καταλήγουν σε πρωτεύον δίκτυο αγωγών επί των οδών Ομήρου και Μυρτιάς, συνολικού μήκους 674 μ., για να καταλήξει στην κεντρική συλλεκτήριο τάφρο.
-Το δεύτερο αποτελείται από δευτερεύοντες αγωγούς συνολικού μήκους 443 μ. επί των οδών Ιερέα Εμμανουλίδη και Ζωσιμαδών και τμήματος της οδού Δεξαμενής, το οποίο καταλήγει σε υπάρχοντες αγωγούς κατασκευασμένου δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων.

Το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού κατασκευάζεται επι των οδών που γίνεται οδοστρωσία και κατασκευή πεζοδρομίων και αποτελείται συνολικά από 43 σιδηροϊστούς με φωτιστικά σώματα νατρίου. Συνολικά, με την ολοκλήρωση του έργου (σε 27 μήνες) θα διαμορφωθεί εσωτερική οδοποιία συνολικού μήκους 1.330 μ. στην οποία εκτός της ασφαλτόστρωσης,θα κατασκευαστεί αποχετευτικό και θα τοποθετηθεί φωτισμός. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ.
 
Η Παρασκευή, ωστόσο, επεφύλασσε άλλη μία απόρριψη πρότασης του Δήμου Ιωαννιτών που έχει κατατεθεί στο “Αγροτική Αναγέννηση”. Συγκεκριμένα, η Διαχειριστική Αρχή είπε “όχι” στην πρόταση "Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου παλαιού Δημοτικού Σχολείου και κοινόχρηστων χώρων εντός οικισμού Χαροκοπίου" με προϋπολογισμό 330.000 ευρώ.

Όπως τονίζεται στην απορριπτική απόφαση η πρόταση που κατατέθηκε από το Δήμο είναι διαφορετική από το έργο το οποίο αρχικά προτάθηκε και το οποίο εγκρίθηκε με απόφαση της Περιφέρειας. Το έργο το οποίο εγκρίθηκε αφορούσε στη "Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου παλαιού Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου και κοινοχρήστων χώρων εντός οικισμού Χαροκοπίου”. Ακόμη δεν έχουν υποβληθεί: Απόφαση έγκρισης της τεχνικής μελέτης μεταγενέστερη της σύνταξής της, γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, θεωρημένα αρχιτεκτονικά σχέδια της αρμόδιας Ε.Π.Α.Ε.

Πηγή: www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...